x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Estonia acuză Rusia de încălcarea spațiului aerian prin interferența cu semnalele GPS

Estonia acuză Rusia de încălcarea spațiului aerian prin interferența cu semnalele GPS

de Redacția Jurnalul    |    30 Apr 2024   •   23:00
Estonia acuză Rusia de încălcarea spațiului aerian prin interferența cu semnalele GPS
Sursa foto: Hepta

Estonia acuză Rusia că a încălcat reglementările internaționale privind spațiul aerian prin interferența cu semnale GPS. "Interferența GPS în spațiul aerian estonian a Federației Ruse a afectat aviația civilă din regiunea noastră”, a declarat ministrul estonian al Afacerilor Externe, Margus Tsahkna.

Estonia a acuzat Rusia că a încălcat reglementările internaționale privind spațiul aerian prin interferența cu semnale GPS, iar ministrul de Externe al țării baltice a declarat că va aborda problema cu partenerii săi din NATO și Uniunea Europeană.

Compania aeriană finlandeză Finnair a anunțat suspendarea temporară a zborurilor sale către Tartu, în estul Estoniei, timp de o lună, din cauza perturbărilor GPS, care au împiedicat aterizarea a două aeronave, relatează Reuters.

Zborurile vor fi suspendate pentru a permite aeroportului să instaleze o metodă alternativă, care să nu se bazeze pe GPS, a precizat Finnair. Majoritatea aeroporturilor au instalat astfel de echipamente.

Compania aeriană finlandeză a declarat că nu știe de unde provin interferențele, dar că a existat o creștere a incidentelor începând cu 2022, anul invaziei Rusiei în Ucraina. Finnair a raportat probleme similare în apropiere de Kaliningrad și la granița de est a Finlandei cu Rusia.

"Interferența GPS în spațiul aerian estonian a Federației Ruse a afectat aviația civilă din regiunea noastră. Procedând astfel, Rusia încalcă reglementările internaționale", a declarat ministrul estonian al Afacerilor Externe, Margus Tsahkna, pe rețeaua de socializare X.

Interferențele GPS au loc acum la altitudini mai mici și într-o zonă mai largă decât în urmă cu șase luni, a declarat, la rândul său, șeful comitetului de siguranță și securitate al Asociației piloților finlandezi.

×
Subiecte în articol: estonia Rusia gps spatiu aerian